Aurinkoiset appelsiiniporkkanat ja manchegon mehevöittämät lihapullat
Vihdoinkin! Kaiken arjen kiireen ja aikataulujen paineessa löytyi viimein hetki aurinkoisesta sunnuntaista synnyttää tämä blogi eloon - ja kokata ensimmäinen pala Espanjaa. Ensimmäiseksi reseptiksi valikoitui suomalainen klassikko etelän mauilla muokattuna eli lihapullat. Rinnalleen ne saivat helposti toteutettavat, mutta jestas niin ihanat aurinkoisen makuiset appelsiiniporkkanat.
Kuin tuulahdus suoraan Välimereltä.
Porkkanoita ja lihapullia espanjalaisittain. |
Aurinkoiset appelsiiniporkkanat
- 700-800 g porkkanoita
- 1/2 nippua (tai oman mukaan) tuoretta timjamia
- 1 appelsiinin mehu ja raastettu kuori
- 2-3 rkl seesami- tai rypsiöljyä
- ripaus suolaa
- 1/2 nippua (tai oman mukaan) tuoretta timjamia
- 1 appelsiinin mehu ja raastettu kuori
- 2-3 rkl seesami- tai rypsiöljyä
- ripaus suolaa
Pese ja kuori porkkanat. Toki jos oman maan satoa olisin tässä käyttänyt, ei kuorintaa olisi tarvinnut tehdä, vaan pelkkä juuresharjalla hankaus olisi riittänyt. Leikkaa porkkanat pitkittäin puoliksi tai useampaankin osaan niiden paksuudesta riippuen. Laita porkkanat uunivuokaan ja lorauta päälle öljyä. Silppua timjamia ihan oman maun mukaan (itse rakastan timjamia) porkkanoiden päälle, raasta siihen myös appelsiinin kuori ja purista mehu uunivuokaan. Mausta suolalla ja pyörittele porkkanoita siten, että kaikki ainekset sekoittuvat tasaisesti. Paista uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes porkkanat ovat pehmenneet.
Manchegon mehevöittämät lihapullat
- 2 viipaletta vaaleaa leipää
- 1 dl maitoa
- 2 kananmunaa
- 1 sipuli
- 2-3 valkosipulinkynttä
- 50 g manchegojuustoa (itsellä taisi kyllä tulla enemmän)
- 700 g nauta-sikajauhelihaa
- 1/2 tl muskottipähkinää
- 1 tl normaalia paprikajauhetta tai smoked paprikaa
- 2 tl suolaa
- 1/2 tl kanelia
- noin 2 dl vehnäjauhoja
- öljyä paistamiseen
Murusta kulhoon pari palaa vaaleaa leipää. Itse käytin tässä paahtoleipää, joita murustin neljä palaa. Sekoita leivänmurut, kananmunat ja maito keskenään ja anna vetäytyä noin 15 minuuttia. Silppua sillä aikaa sipuli ja valkosipuli, ja kaada ne toiseen kulhoon jauhelihan sekaan. Raasta manchegojuusto ja kaada sipulien ja jauhelihan joukkoon. Lisää mukaan myös mausteet ja sekoita. Yhdistä jauhelihaseos muna-maito-leipäseokseen ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Pyörittele lihapullat ja pyöritä ne vielä vehnäjauhossa ennen paistamista. Paista pullia ainakin 5 minuuttia, kunnes niiden pinta on rapsakka ja ne ovat sisältä kunnolla kypsiä.
Näistä valmistui ruokaa 4 hengelle ja mukaan keiteltiin vähän tuorepastaa. Vielä kun olisi ottanut lasin punaviiniä, niin sunnuntain herkkuhetki olisi ollut täydellinen. No, ehkäpä ensi kerralla.
Kommentit
Lähetä kommentti