Empanadas

Empanadat ovat lähtöisin Espanjasta, mutta ne ovat levinneet lähes kaikkiin espanjankielisiin maihin. Niiden täytteissä vain mielikuvitus on rajana, nyt tekaisin suht perinteisiä lihapasteijoita lauantai-illan ratoksi. Pasteijoihin kunnon potkua toivat chili ja valkosipuli, mutta jos ei kovin mausteisesta ruuasta välitä, chilin ja valkosipulin osuutta voi reseptissä pienentää. Itse käytin empanadaksissa naudan jauhelihaa, mutta nauta-sika- tai karitsan jauheliha toimii varmasti hienosti myös. Pasteijoita tuli kaikkiaan 19 kappaletta - aamuun jäi vain muutama.

Empanaksien kanssa maistuu ihanasti
espanjalainen Cava.

Empanadas


Täyte:
- noin 150 g jauhelihaa
- 1 muna
- 1 iso sipuli
- 3 isoa valkosipulinkynttä
- 1 tl suolaa
- 1/2 tl maustepippuria
- 2-3 tl pizzamaustetta
- 1 chili
- 60 g smetanaa
- 1,5 dl paahdettua sipulirouhetta

Taikina:
- 75 g voita
- 3 dl ruokakermaa
- 4,5 dl vehnäjauhoja
- 3 dl maissijauhoja
- 1/2 tl suolaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 muna

Voiteluun 1 muna

Tee ensin taikina. Sulata voi ja sekoita voisulaan ruokakerma. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita joukkoon voi-kermaseos ja muna. Laita taikina jääkaappiin jähmettymään noin tunnin ajaksi. Taikina on hieman löysähkön oloinen jääkaappiin laitettaessa, mutta jähmettyy siellä hyvin.

Valmista täyte. Keitä kananmuna kovaksi ja hienonna sipuli. Paista jauheliha pannulla, lisää mausteet sekä loppuvaiheessa sipuli ja murskatut valkosipulinkynnet. Leikkaa chili pieniksi paloiksi ja lisää se jauhelihaseoksen joukkoon. Sekoita joukkoon myös keitetty kananmuna (paloittele ennen laittoa tai muussaa seoksessa), smetana ja paahdettu sipuli.

Kauli taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi. Käytä muottia (läpimitta 11 cm), juomalasia tai muuta vastaavaa ja ota levystä taikinaympyröitä. Täytä ympyrän toinen puoli täytteellä ja nosta toinen puoli päälle. Painele reuna kiinni joko sormin tai lusikan avulla. Nosta pasteijat pellille ja voitele. Paista 225 asteessa (uunista riippuen) noin 12 minuuttia.




Kommentit

Suositut tekstit